Follow us

Ratusan Pendatang Asing Mahu Pulang Melalui Program Pengampunan B4G

S. Mahfuz
Putrajaya, Malaysia
2019-08-01
E-mel
Komen
Share

Beratus pendatang asing beratur di Ibupejabat Jabatan Imigresen Malaysia di Putrajaya pada hari pertama program pengampunan B4G [Back for Good] yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia bagi tempoh lima bulan dalam usaha kerajaan memberi peluang kepada mereka yang melanggar Akta Imigresen untuk pulang ke negara asal secara sukarela.

Program yang akan berakhir pada 31 Disember itu melibatkan pendatang asing yang melakukan kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/1963 (Akta 155) seperti tinggal lebih masa, masuk secara haram dan merupakan program pengampunan terakhir yang dibuat oleh kerajaan.

Menteri Dalam Negeri Muhyiddin Yassin pada 18 Julai lalu pada satu sidang media berkata, “Program ini mendapat kelulusan dari Pejabat Peguam Negara… dan tujuan utama dibuat adalah untuk menyelesaikan masalah pendatang asing tanpa izin yang ramai bilangannya di Malaysia. Saya sendiri tidak tahu bilangan sebenar dan sebab itu kita buat operasi bersepadu khas pada masa lalu,”

Katanya, program B4G itu hanya tertakluk kepada Semenanjung Malaysia dan tidak melibatkan pihak ketiga sama ada vendor atau ejen.

“Saya menyeru kepada semua warga asing supaya mengambil kesempatan program ini untuk balik ke negara asal atau mereka boleh berhadapan dengan tindakan undang-undang jika masih berdegil.

“Operasi penguatkuasaan akan terus dijalankan secara agresif bagi memburu pendatang asing tanpa izin atau mana-mana yang bersekongkol,” tegas Menteri Dalam Negeri itu.

Pendatang asing tanpa izin yang berdegil dan berjaya ditangkap akan dikenakan denda tidak kurang dari RM5,000 (AS$1,215) dan tidak melebihi RM10,000(AS$2,431) serta boleh di penjara tidak melebihi 12 bulan jika disabitkan kesalahan, menurut beliau.

Beliau turut berkata warga asing yang menyertai program ini akan turut disenarai hitam bagi mengelak mereka daripada masuk semula ke dalam negara.

Lihat Laman Penuh